top of page
Vind je het fijn als een middelbare school extra aandacht heeft voor jou? Kies dan voor het praktische Stedelijk Dalton Lyceum VMBO. Wij zijn een gezellige openbare Daltonschool in Dordrecht. Samen ontdekken we wat jij leuk vindt om te doen en waar jij goed in bent. Dat alles doen we in een veilige omgeving, waar iedereen zichzelf mag zijn.  Bij ons leer je om alles uit jezelf te halen. Je stelt je eigen Daltonuur samen, je krijgt persoonlijke begeleiding en het leukste: je volgt de meeste praktijkuren van alle vmbo-scholen in de regio. Alle tijd dus om een heerlijke taart te bakken in onze Bakkerij of een robot te ontwerpen in het Sciencelab. Ben je extra goed in een vak, dan mag jij examen doen op een hoger niveau. Handig voor het mbo.  Benieuwd naar alle extra’s voor jou? Klik hieronder voor alle informatie over ons vmbo.  ​
De meeste leerlingen in Nederland krijgen van de basisschool een VMBO-advies. Het VMBO staat voor het Voorbereidend Middelbaar BeroepsOnderwijs en duurt vier jaar. Binnen het VMBO zijn er vier verschillende niveaus. Op het Stedelijk Dalton Lyceum locatie VMBO krijg je les volgens de basisberoepsgerichte leerweg (bb) en kaderberoepsgerichte leerweg. (kb). Ook heb je de mogelijkheid, om een of meerdere theoretische vakken op mavo-niveau (theoretische leerweg) te doen. Zo passen we ons onderwijs helemaal aan aan jouw behoeftes. 

INFORMATIE
VMBO

Meer weten over onze school?
Klik hier en ontdek al onze informatie

INFORMATIE
VMBO

Daltonuren

Extra ondersteuning

Kleine klassen
Alle aandacht voor jou


Ondersteuning
Begeleiding op maat

Niveau per vak
Maatwerk examens

Schoolgids 2023/2024

Alle informatie over VMBO

De meeste leerlingen in Nederland krijgen van de basisschool een VMBO-advies. Het VMBO staat voor het Voorbereidend Middelbaar BeroepsOnderwijs en duurt vier jaar. Binnen het VMBO zijn er vier verschillende niveaus. Op het Stedelijk Dalton Lyceum locatie VMBO krijg je les volgens de basisberoepsgerichte leerweg (bb) en kaderberoepsgerichte leerweg. (kb). Ook heb je de mogelijkheid, om een of meerdere theoretische vakken op mavo-niveau (theoretische leerweg) te doen. Zo passen we ons onderwijs helemaal aan aan jouw behoeftes. 
Onze locatie

De meeste leerlingen in Nederland krijgen van de basisschool een VMBO-advies. Het VMBO staat voor het Voorbereidend Middelbaar Beroeps Onderwijs en duurt vier jaar. Binnen het VMBO zijn er vier verschillende niveaus. Op het Stedelijk Dalton Lyceum locatie VMBO krijg je les volgens de basisberoepsgerichte leerweg (bb) en kaderberoepsgerichte leerweg. (kb). Ook heb je de mogelijkheid, om een of meerdere theoretische vakken op mavo-niveau (theoretische leerweg) te doen. Zo passen we ons onderwijs helemaal aan aan jouw behoeftes. 


Daltononderwijs

Naast de ‘gewone’ lessen krijg je op onze school ook daltonuren. Je bepaalt samen met je mentor hoe je deze daltonuren het beste kunt invullen. Besteed bijvoorbeeld tijd aan wat jij leuk vindt of aan onderwerpen waarin jij nog wilt groeien. Het onderwijs op onze school is daarmee helemaal afgestemd op jouw behoeften. Soms volg je daltonuren om beter te worden in een vak door de inhoudelijke hulp van een vakdocent, of maak je huiswerk tijdens het huiswerkbegeleidingsuur. Je kunt de uren ook inzetten voor extra begeleiding zoals een training, executieve functies of een faalangstreductietraining. Zijn je resultaten goed? Ontwikkel dan je talenten tijdens onze culturele, sportieve of praktijkgerichte daltonuren. Volg bijvoorbeeld toneellessen, leer een ­muziekinstrument bespelen of scoor je eerste driepunter tijdens een les basketballen.

Vakcollege

Het Stedelijk Dalton Lyceum VMBO is een Vakcollege. Bij ons wordt praktisch talent voorbereid op een succesvolle carrière. Al vanaf het eerste leerjaar krijg je tien tot twaalf uur praktijkles per week. Bij het Stedelijk Dalton Lyceum volg je dus meer praktijkuren dan bij andere ­vmbo-scholen in de regio. EJe maakt een keuze uit onderstaande profieldelen:   

• Economie en Ondernemen (E&O)  

• Horeca, Bakkerij en Recreatie (HBR)  

• Produceren, Installeren en Energie (PIE)  

• Zorg en Welzijn (ZW)  

Les op een hoger niveau  

Blink jij uit in één of meerdere vakken? Dan kun je dat vak of die vakken al vanaf de eerste klas op een hoger niveau volgen. We bekijken per periode voor welk vak je mogelijk meer talenten hebt en de lessen op een hoger niveau kunt volgen. Als je bijvoorbeeld uitblinkt in wiskunde dan is het mogelijk dit vak op TL-niveau te volgen. Je krijgt de bijbehorende boeken en studiewijzer en je docent geeft je extra uitdaging tijdens de wiskundeles. Als je vervolgens ook examen doet op dat niveau, dan komt dit op je diploma te staan. Hierdoor heb je meer kans om door te stromen naar een hogere mbo-opleiding. Zo haal je op het Stedelijk Dalton Lyceum een diploma dat bij jou en je talenten past.

  

Maatwerk 

De locatie VMBO biedt je graag de ruimte en mogelijkheden om je breed te ontwikkelen. Leerlingen die op hoog niveau sporten of buiten de school cultureel actief zijn, kunnen in aanmerking komen voor aanpassingen in hun rooster. Dit gaat altijd in overleg met de teamleider en vakdocenten. 

  

Extra bij dalton 

In zowel leerjaar 3 als leerjaar 4 volg je keuzedelen. Dit zijn vakken zoals Robotica, EHBO, Multimedia Producten Maken of Mode & Design. Je kiest deze vakken zelf en ze tellen mee voor je examen. Keuzedelen wisselen elk jaar, zodat er altijd wel een keuzedeel is, wat jij interessant vindt! Soms zijn enkele keuzedelen verplicht, zoals bij HBR, maar je kunt altijd minstens één compleet ander keuzedeel kiezen dan het profiel wat je volgt. Zo kan je bijvoorbeeld, terwijl je het profiel Techniek volgt, kiezen voor het keuzedeel Recreatie.  

DVO 

De Dalton Vakopleiding (DVO) is bedoeld voor doeners. Er kan bij de start van leerjaar 3 of 4 begonnen worden met de Dalton Vakopleiding. Er wordt via deze weg een basis leerwerktraject- diploma gehaald, waarmee een doorgang naar MBO niveau 2 mogelijk is binnen de gekozen richting. Het diploma biedt dus dezelfde doorstroommogelijkheden als een regulier diploma binnen het VMBO. Je volgt tijdens de Dalton Vakopleiding de lessen Nederlands, rekenen, LO, maatschappijleer en het beroepsgericht programma. Je doet hierin zoveel mogelijk met het basisprogramma mee. Daarnaast zorgen we natuurlijk voor goede begeleiding op school en goed contact met je stagebedrijf. Binnen de Dalton Vakopleiding doe je alleen examen in Nederlands en het beroepsgericht programma en je ontvangt bij een positieve afronding een basis lwt-diploma. Lees hier meer.

DSO 

Wanneer er sprake is van aantoonbare ondersteunings­behoeftes, kun je in aanmerking komen voor onze DSO-klas. Deze kleine klas, die in samenwerking met Yulius wordt vormgegeven, biedt meer structuur en een vaste omgeving. In deze klas bereiden we je voor op een plek in een reguliere klas of in het leerwerktraject in de bovenbouw. Lees hier meer.

  

Hybride onderwijs 

Je maakt op school gebruik van laptops en Chromebooks. Deze zijn op school ruimschoots beschikbaar. Je hoeft deze dus niet zelf aan te schaffen. Over het algemeen maak je gebruik van boeken, maar is er ook een aanbod van digitaal lesmateriaal. De docenten begeleiden je met het online werken. Voordelen van het digitaal werken is dat je makkelijker leeraanbod op maat krijgen, omdat de digitale methode zich makkelijk aanpast aan jouw niveau.  

Onze locatie - vmbo

bottom of page