Nieuws

Algemeen
Opleiding
Sport
Cultuur
Excursies
Project Urban Onderwijs

Kansengelijkheid in het onderwijs is in deze tijd urgenter dan ooit

09 november 2020
Algemeen

Het onderwijs heeft een belangrijke rol in het bestrijden en verkleinen van ongelijkheid. Kinderen uit kansarme gezinnen kunnen door onderwijs ontkomen aan armoede en achterstand. Dat zou zo moeten zijn, maar helaas blijkt de kansenongelijkheid juist toe te nemen. Kinderen krijgen een lager advies op basis van de sociaaleconomische positie van hun ouders. Deze kinderen beginnen met 3-0 achterstand in het onderwijs en halen dat niet meer in. Vooral in de steden geldt: wie als dubbeltje geboren wordt, wordt nooit een kwartje…

Docenten hebben op hun beurt te maken met superdiverse klassen, leerlingen met allerlei problematiek en een grote druk vanuit de samenleving. Lesgeven in de grote stad vergt een
andere taal, andere codes. Welke taak heeft het onderwijs in het vormen van kritische en zelfstandige burgers? En wat moeten docenten daarvoor kunnen?

Aan het project Urban Onderwijs hebben o.a. drie docenten van het Stedelijk Dalton Lyceum meegewerkt. Zij hebben in het kader van Gelijke Kansen hun visie gedeeld met Studio Noodzaak.
Het project Urban Onderwijs bestaat uit een documentaire, een boek en een 7-delige talkshow, waarin docenten uit po, vo, mbo en hbo, maar ook onderwijskundigen, docentenopleiders onderzoeken hoe het onderwijs de kansen van álle leerlingen kan vergroten, ongeacht niveau, sociaal-economische achtergrond of kleur.

Voor meer informatie zie www.urbanonderwijs.nl.

Onderwijs
VWO
MAVO-HAVO
VMBO
ISK
Nieuws
Agenda
Over ons
Locaties
Vakanties
Groep 7 & 8
Contact
Vacatures
Inloggen Magister

Copyright 2020 Stedelijk Dalton Lyceum - design Twin Creations - productie Acadia

Contact | Disclaimer | Privacy |