Nieuws

Algemeen
Opleiding
Sport
Cultuur
Excursies
Het laatste nieuws over het Coronavirus

Centrale eindexamens gaan niet door

24 maart 2020
Algemeen

24 maart 2020:

Centrale eindexamens gaan niet door

De centrale eindexamens voor middelbare scholieren gaan dit jaar niet door, heeft minister Slob in overleg met onderwijsvertegenwoordigers besloten. Scholen moeten op basis van de schoolexamens gaan beslissen of leerlingen geslaagd zijn of niet. Ze krijgen tot begin juni de tijd om leerlingen hun schoolexamens te laten maken. Het besluit volgt op de aangescherpte coronamaatregelen.

"Leerlingen die zakken, krijgen de mogelijkheid van beroep en herkansing", zei Slob in een persmoment. "Er wordt snel meer duidelijk over de voorwaarden hiervan."

Slob benadrukt dat middelbare scholieren een volwaardig diploma krijgen. "Ik wil tegen middelbare scholieren zeggen dat ik goed besef dat dit voor hen een onzekere tijd is", zei Slob.

 

18 maart 2020:

Nieuws voor alle examenkandidaten

Minister Slob heeft gisteren besloten na afstemming met het RIVM dat de schoolexamens op school door kunnen gaan, maar wel onder strikte voorwaarden: Al het onderwijzend personeel en leerlingen die aanwezig zijn op school moeten volledig klachtenvrij zijn of anders thuisblijven.

Elke examenkandidaat heeft bericht gekregen van school wanneer de toetsen gaan beginnen. Mondelinge toetsen worden digitaal afgenomen.

Er is voor sommige toetsen nog geen oplossing gevonden. Zodra die er zijn, krijgen de examenkandidaten hiervan bericht.

Op school gelden belangrijke regels waar iedereen zich aan moet houden: 2 meter afstand houden van iedereen, in kleine groepjes in een lokaal zitten, en 2 meter uit elkaar zitten. Niet langer op school blijven dan strikt noodzakelijk. Natuurlijk ook geen handen geven, of op een andere manier iemand aanraken, bij hoesten altijd in de elleboog, ook papieren zakdoekjes gebruiken en die meteen weggooien. Lees ook zorgvuldig de berichten van school hierover.

Indien nodig, dan zal de school ook (voor een deel) in de meivakantie open zijn om ervoor te zorgen dat examenkandidaten hun pta-onderdelen af kunnen ronden.

Belangrijke informatie van de minister: In het meest ingrijpende noodscenario kunnen één of meer centrale examens worden uitgesteld en kan het eerste en tweede tijdvak zich uitstrekken tot het moment van de aanvang van de vroegste zomervakantie (aanvangsdatum 4 juli 2020). Het is daarom niet verstandig om vóór 4 juli 2020 een vakantie te plannen.

 

15 maart 2020:

De regering heeft 15 maart besloten dat alle scholen in Nederland dicht moeten tot en met 6 april. Alle locaties van het SDL zijn voor alle lessen en overige activiteiten daarom gesloten tot en met 6 april.
Voor examenleerlingen wordt zo gauw mogelijk een actieplan gemaakt om deze leerlingen op afstand te kunnen begeleiden.
Voor alle andere leerlingen wordt ook gekeken wat de mogelijkheden zijn van op afstand begeleiden.

Er wordt per mail doorgegeven wanneer leerlingen naar school kunnen komen om bijvoorbeeld spullen uit hun kluisje op te halen.

Zodra er meer nieuws is, dan krijgen leerlingen en ouders dat onmiddellijk te horen via mail.

 

12 maart 2020:

Vanuit het RIVM en het kabinet zijn er aangescherpte regels aangekondigd in verband met de uitbraak van het Coronavirus. De regels staat voorlopig vast tot en met 31 maart a.s.

Aanscherping:

Bij verkoudheidsklachten en/of hoesten blijf je thuis. Stel de school op de hoogte.

Voor scholen in het Primair en Voortgezet Onderwijs geldt:

De school sluit niet, maar samenscholingen van meer dan 100 personen gaan niet door. Dat betekent voor ons dat leerlingen zoveel mogelijk ruimte zullen krijgen tijdens de pauzes en leswisselingen.
Per locatie zal naar oplossingen worden gezocht.

Kijk ook zelf regelmatig op de website van het RIVM.

 

8 maart 2020:

Het is en blijft belangrijk dat wij als scholengemeenschap er alles aan doen om verspreiding van het coronavirus te voorkomen en de gezondheid van leerlingen en personeel en kwetsbare mensen in de samenleving zoveel mogelijk te waarborgen. De school volgt de richtlijnen van het RIVM.
Deze komen op het volgende neer:
- Heb je verkoudheids/griep klachten en ben je in een risico gebied geweest of heeft iemand in je nabijheid (familie of vrienden) het Corona virus, blijf dan thuis totdat je klachten zijn verdwenen en stel de school op de hoogte.

De laatste richtlijnen van het RIVM staan hieronder vermeld. Wil je deze zorgvuldig volgen?
Samen zorgen we er met de andere maatregelen die voorkomen dat we vochtdruppeltjes via de lucht (door hoesten en niezen) naar anderen verspreiden voor dat kwetsbare mensen in onze omgeving (en dus ook jouw kwetsbare familieleden) het virus niet krijgen.

  • Was je handen regelmatig;
  • Hoest en nies in de binnenkant van je elleboog;
  • Gebruik papieren zakdoekjes;
  • Geen handenschudden;
  • Raak zo min mogelijk met je handen je ogen, neus en mond aan;
  • Houd minimaal een meter afstand van iemand die hoest of niest.

Bedankt voor je medewerking.
Schoolleiding Stedelijk Dalton Lyceum


RIVM 5 maart 2020:
Heb je
• Verkoudheidsklachten of verhoging tot 38,0 graden Celsius
• Contact gehad met een patiënt met het coronavirus, of ben je in een gebied geweest waar het coronavirus heerst:
o China (inclusief Hong Kong en Macau)
o Singapore
o Zuid-Korea
o Iran
o de Noord-Italiaanse provincies Aosta-vallei, Piëmont, Lombardije, Trentino-Zuid-Tirol, Friuli-Julisch-Venetië, Veneto, Emilia-Romagna en Ligurië.
Dan hoef je de huisarts niet te bellen. Je klachten zijn mild. Dit kan ook een gewone verkoudheid zijn. Blijf thuis, ziek uit en zorg dat je anderen niet besmet. Houd dus afstand tot andere mensen.

Worden je klachten erger:
• Je hebt koorts (meer dan 38 graden Celsius)
• Je moet hoesten of je bent benauwd
Dan moet je wel bellen met de huisarts.

Wanneer moet je vanwege het coronavirus thuisblijven?
Sommige mensen vragen we om fysiek contact met anderen te beperken (social distancing). Het gaat dan om mensen die mogelijk besmet geraakt kunnen zijn met het coronavirus. Dat betekent dat zij niet naar hun werk of school mogen. Ze kunnen wel eventueel thuiswerken. Ze mogen wel even naar buiten om bijvoorbeeld boodschappen te doen, maar moeten er daarbij op letten dat ze op afstand van anderen blijven en geen lichamelijk contact maken. Dit geldt voor de volgende twee groepen mensen:
• Huisgenoten van patiënten met COVID-19
• Mensen die in gebieden zijn geweest waar het coronavirus heerst en verkoudheidsklachten of koorts hebben. Het gaat om de volgende gebieden:
o China (inclusief Hong Kong en Macau)
o Singapore
o Zuid-Korea
o Iran
o de Noord-Italiaanse provincies Aosta-vallei, Piëmont, Lombardije, Trentino-Zuid-Tirol, Friuli-Julisch-Venetië, Veneto, Emilia-Romagna en Ligurië.
Deze klachten kunnen het begin zijn van COVID-19. Blijf thuis om uit te zieken en anderen niet te besmetten. Bel met de huisarts als de klachten erger worden.

Kijk ook zelf regelmatig op de website van het RIVM.

V-rede van Lamba Neshan uit vwo-5

Lamba opent Zuid-Holland conferentie met haar speech

12 maart 2020
Cultuur

Lamba Neshan uit vwo-5 heeft vorige week bij de voorrondes voor 'Op Weg Naar Het Lagerhuis' een prachtige V-rede uitgesproken. De V-rede is een speech, met dit jaar als onderwerp vrijheid.
Zij kwam hiermee in de finale. De provincie Zuid-Holland vond de speech zo goed dat Lamba vandaag is uitgenodigd om de Zuid-Holland conferentie te openen met haar speech. De Zuid-Holland conferentie is een grote netwerkbijeenkomst met dit jaar als thema vrijheid.

Junior Speaking Contest

JUNIOR SPEAKING REGIONAL ROUND 5TH MARCH 2020

 

06 maart 2020
Opleiding

JUNIOR SPEAKING REGIONAL ROUND 5TH MARCH 2020

Contestants Megan Silvester (TG2) and Ian Bijmolen (TG3) did their utmost while delivering their speeches today, but they were facing stiff competition and neither was able to win this round.
However, they (and we the teachers) are proud that they are among the best of the region! They were awarded a certificate and a trophy in the shape of a microphone! Well done!

 

Smart Lectures 2020

Het Stedelijk Dalton Lyceum is één van de deelnemende scholen aan Smart Lectures op 18 februari 2020

14 februari 2020
Opleiding

Download het programma hier.

DaltonPlus: tweejarige brugklas op de KTW

Tweejarige brugperiode en intensieve begeleiding is noodzakelijk om het best haalbare uit leerlingen te halen

13 februari 2020
Opleiding

Op de locatie Kapteynweg (KTW) van het Stedelijk Dalton Lyceum is de tweejarige brugperiode verder verfijnd.
De Kapteynweg heeft sterk ingezet op een strakke begeleiding om zo - in twee jaar tijd - het beste uit de leerling te halen. Teamleider Jeroen Koppelaar: “Leerlingen zijn allemaal verschillend en ontwikkelen zich allemaal anders. Wat wij zien is dat als we leerlingen veel persoonlijke begeleiding geven en ze daarnaast apart begeleiden in hoe ze dingen moeten aanpakken, de resultaten van leerlingen beter worden. Daarnaast leren we ze skills waarmee ze in de bovenbouw en bij vervolgopleidingen beter toegerust zijn voor succes daar. Omdat we met mavo/havo- en havo/vwo-dakpanklassen werken, kunnen we zo gemakkelijk in twee jaar tijd schakelen tussen deze niveaus”.

Het onderbouwteam heeft niet zomaar iets ontwikkeld. Er is gebruik gemaakt van wetenschappelijke ontwikkelingen zoals die van internationale wetenschapper Michael Fullan en publicaties van Benedict Carey.

De persoonlijke begeleiding van leerlingen is in DaltonPlus, waar de school nu 12 weken geleden mee is begonnen, enorm geïntensiveerd. Leerlingen starten elke ochtend met een startmoment waarin de mentor de planning van de dag doorneemt. Er is dagelijks veel aandacht voor plannen en er wordt ook gekeken naar de opdrachten die een leerling heeft gemaakt. In de startmomenten wordt ook aandacht besteed aan sociaal-emotionele vaardigheden en klassenvorming. Daarnaast hebben leerlingen persoonlijke coachgesprekken over de vorderingen. Deze vinden ongeveer elke 3 weken plaats. Bovendien zijn er vaardigheidsblokken, waarin structureel door experts geleerd wordt hoe je zaken als samenvatten, het uitrekenen van zaken, maar ook woordjes leren het beste kunt aanpakken. Leerlingen maken na een basistraining over deze vaardigheden zelf een keuze voor verdieping die past bij hun ontwikkeling. Natuurlijk gecoacht door hun mentor.

Na een helder instructiemoment, gaan de leerlingen in Daltonblokken aan het werk waarbij ze begeleid worden door hun vakdocenten. Waar dat nodig is, kan de docent extra uitleg (verlengde instructie) of begeleiding geven. Doordat het huiswerk op school onder begeleiding van vakdocenten gemaakt wordt, hebben de meeste leerlingen thuis nauwelijks huiswerk. Bovendien is er ruimte voor verdere extra vakbegeleiding, herhalings- of verrijkingsstof aan het einde van elke dag.

“Doordat we de vakken over het jaar spreiden, kunnen we intensiever met vakken en de bijbehorende vaardigheden bezig zijn. Dat is iets dat we al deden, maar we nu met DaltonPlus versterken”. Zo had de onderbouw al aparte onderbouwlestijden. In DaltonPlus heeft de school daar voor iedere brugklas een eigen klaslokaal op een aparte onderbouwvleugel aan toegevoegd.

Op de vraag of de school DaltonPlus gaat invoeren in alle leerjaren is het antwoord helder: Koppelaar: “Het is bedoeld om de tweejarige brugperiode te verfijnen. Zodra we na twee jaar het niveau hebben vastgesteld en laten we eerlijk zijn - vaak zien we ook pas in het tweede leerjaar dat leerlingen een enorme sprong in ontwikkeling maken - stappen we over op ons DaltonFlexrooster.’’ Dat rooster, waarin leerlingen 15 Dalton(keuze)lessen hebben waar ze er minimaal zes van moeten kiezen (meer kan altijd) past bij ‘oudere’ leerlingen en de begeleidingsvorm die we daarvoor hebben opgezet. Koppelaar: “Onze bovenbouwteams zijn vanzelfsprekend ook bezig daar verfijningen aan te brengen, want de onderwijsontwikkelingen op de KTW staan nooit stil.’’

Daltonplus is bedoeld voor de eerste twee leerjaren van de mavo/havo- en havo/vwo-leerlingen. Door de strakke begeleiding leren leerlingen waar ze het beste aan moeten werken en hoe ze dat moeten aanpakken. Koppelaar: ”We optimaliseren dat we in twee jaar het hoogst haalbare niveau uit de leerlingen halen. Zodra leerlingen in het derde leerjaar zitten, hebben we de leerlingen toegerust om zelf onder begeleiding keuzes te maken en dan is het DaltonFlexrooster daar het antwoord op.’’

Valentijn op de KTW

Will you be my Valentine?

13 februari 2020
Algemeen

Wie verras jij op deze dag? LIAVA organiseert weer een romantische dag op de Kapteynweg!

Lasergamen met Sport Xtra

Je doet nog eens iets anders op school!

11 februari 2020
Sport

Op dinsdag 11 februari mochten klas 1 en 2 van Sport Xtra een middagje lasergamen! 

Daarna hebben enkele docenten ook nog even de school onveilig gemaakt :)

Examentraining Kunst 4M - Kunstmuseum Den Haag

Dat is weer wat anders dan in de schoolbanken je examen voorbereiden!

07 februari 2020
Cultuur

In de week van 3 februari zijn de 4M-leerlingen die examen gaan doen in Kunst op examentraining geweest in het Kunstmuseum in Den Haag.

Examentraining Kunst 5H - Noord-Brabants Museum Den Bosch

Wat zie jij in dit schilderij?

07 februari 2020
Cultuur

Ook de leerlingen uit 5H die binnenkort examen zullen doen in het vak Kunst, hebben in de week van 3 februari een buitenschoolse voorbereiding gehad.

Zingen als medicijn

Leonieke presenteert zingend haar profielwerkstuk over de heilzame werking van zingen.

03 februari 2020
Opleiding

Foto: Thymen Stolk

Voor Leonieke Garama, examenleerling van de Overkampweg, is muziek heel belangrijk in haar ontwikkeling geweest. Zingen is haar hobby. Voor haar profielwerkstuk heeft zij onderzoek gedaan naar de heilzame werking van zingen. De presentatie van haar lijvige verslag heeft zij zelfs zingend gedaan, in een bijna volle theaterzaal van de Overkampweg.

Lees het gehele artikel in Dordt Centraal.

 

Onderwijs
VWO
MAVO-HAVO
VMBO
ISK
Nieuws
Agenda
Over ons
Locaties
Vakanties
Leerling
Groep 7 & 8
Ouders
Contact
Organisatie
College van bestuur
Algemeen
Raad van Toezicht
Vacatures
Inloggen Magister

Copyright 2020 Stedelijk Dalton Lyceum - design Twin Creations - productie Acadia

Contact | Disclaimer | Privacy |