Nieuws

Algemeen
Opleiding
Sport
Cultuur
Excursies
Oud-leerling Emre genomineerd voor 'Jongere van het jaar'

,,De nominatie is al een hele eer. Het is een stukje erkenning voor het afgelopen jaar.’’

16 november 2019
Algemeen

Foto: Victor van Breukelen

 

Oud-leerling en Dordtenaar Emre Hoogduijn maakt kans op de 7Days Jongere van het jaar-award. Deze nominatie heeft hij verdiend voor zijn inzet voor jonge lhbti'ers met een niet-westerse achtergrond. 

De strijd van Emre is nog niet gestreden. Binnenkort wordt er een campagne gelanceerd van het ministerie van volksgezondheid: #kweet-niet, waarin Emre één van de gezichten is. 

Breng je stem uit! 

Stemmen op de genomineerden kan op lenovojonge100.nl, tot 21 november. Kies voor de categorie '7Days jongere van het jaar'. De uitslag is 1 december. Spannend!

Lees verder op AD.nl.

Wiebelen tijdens de les mag!

De nieuwe krukken van het NOVA Tienercollege zien er niet alleen anders uit, de leerlingen kunnen er ook op wiebelen en dat is nu juist de bedoeling.

09 november 2019
Opleiding

Foto: Victor van Breukelen

Dat bewegen belangrijk is, weten we. Ook het schoolmeubilair kan hierin een rol spelen. De nieuwe wiebelkrukken en fietsstoelen helpen de leerlingen om hun energie kwijt te kunnen. Dit komt de leerprestaties ten goede.

Zie het volledige artikel in de Drechsteden bijlage van het AD: Lekker wiebelen tijdens de lessen

Bij het NOVA Tienercollege krijgen nieuwsgierige kinderen van 10 tot 14 jaar onderwijs. Het doel is de overgang naar de middelbare school geleidelijker te laten verlopen. 

Het NOVA Tienercollege is ontstaan uit een samenwerking tussen de Stichting voor Openbaar Primair Onderwijs in Dordrecht (OPOD) en het Stedelijk Dalton Lyceum.

NOVA staat voor: 

Nieuwsgierig
Onderzoekend
Verantwoordelijk
Ambitieus

Stedelijk Dalton Lyceum is goed bezig!

ISK-leerlingen gaan de hoogte in

04 november 2019
Algemeen

Het Stedelijk Dalton Lyceum (SDL) neemt haar maatschappelijke verantwoordelijkheid al jaren serieus. De Internationale Schakel Klas (ISK), een afdeling van het SDL, vangt leerlingen op van 11 tot maximaal 18 jaar, die geen Nederlands spreken en niet uit Nederland komen. De eerste zorg is dan natuurlijk het leren van de Nederlandse taal, maar ook zaken als burgerschapsvorming en enkele vakken ter voorbereiding op een loopbaan in het reguliere onderwijssysteem komen aan de orde. De doorlooptijd op de ISK is twee cursusjaren. Daarna gaan leerlingen op diverse niveaus (van mbo en vmbo tot gymnasium) in het reguliere onderwijssysteem verder.

Buitenklimwand

Omdat de ISK-leerlingen altijd serieus met hun toekomst aan de slag zijn, was er op maandag 4 november even de kans wat anders te doen. De ISK regelde een buitenklimwand waar alle leerlingen de kans kregen de eerste technieken van klimmen te leren beheersen. Het weer zat mee en de leerlingen waren enorm positief verrast dat ze vandaag, naast hun lessen, allemaal de kans kregen even samen iets anders te doen. “In het kader van sociale vorming en samenwerken een schot in de roos”, aldus Jan Gerrit Tijhuis, teamleider van de ISK.

Meer informatie over het Stedelijk Dalton Lyceum en de ISK is te vinden op www.dalton-dordrecht.nl.

Diploma-uitreiking Anglia

Education is the passport to the future, for tomorrow belongs to those who prepare for it today.

17 oktober 2019
Opleiding

Op 17 oktober werden de Anglia Certificaten uitgereikt. Deze internationaal erkende diploma’s bewijzen dat je op een hoog niveau kunt lezen, schrijven en spreken. De English stream van SDL Kapteynweg biedt leerlingen de kans deze begerenswaardige diploma’s te behalen. De diploma’s worden gecertificeerd in Chichester, Engeland.

Docenten mw. Goosen en mw. Topal bereiden dit met de leerlingen op voortreffelijke wijze voor. Ook deze cursus is er niemand gezakt en behaalden 34 leerlingen succesvol hun Anglia Advanced diploma en 19 leerlingen het Proficiency diploma. Zoals te zien op de foto’s waren ouders en familie, vrienden en bekenden gekomen om bij deze feestelijke gebeurtenis aanwezig te zijn.

Signeersessie Lucie Hardenbol

Boeken gaan open, hoofd erbij. Maar dromen hoort er ook wel bij.

17 oktober 2019
Cultuur

En een droom kwam uit!

Wat een happening op de Kapteynweg bij de release van de gedichtenbundel van tweedeklasser Lucie Hardenbol. In het bijzijn van familie, vrienden, klasgenoten, docenten én stadsdichteres Marieke van Leeuwen, de gedichtenbundel uitgereikt en gesigneerd.

Wat een unieke belevenis om dit mee te maken! We zijn ontzettend trots op Lucie!

Coming Out Day

Trots op deze kanjer!

11 oktober 2019
Algemeen

Onze eigenste Emre Hoogduijn is het gezicht van Coming Out Day 2019. Vanuit het Stedelijk Dalton Lyceum dragen wij bij aan actieve pluriformiteit. Dat betekent dat iedereen zichzelf mag en kan zijn. We gaan het gesprek aan met elkaar over onze normen en waarden.

Bekijk zijn verhaal via deze link (video vind je onderaan).

Dichtbundel Lucie Hardenbol

De truc is dat ze met weinig woorden heel veel zegt...

10 oktober 2019
Algemeen

De 13-jarige Lucie Hardenbol uit Dordrecht schrijft zulke mooie gedichten dat haar school (Kapteynweg) besloot ze te bundelen in een boek. Het Algemeen Dagblad heeft een interview met Lucie gehouden.

Lees hier het hele artikel!

Gymnasiasten in zonnig Griekenland

De sfeer en het weer zijn uitstekend!

10 oktober 2019
Excursies

 De gymnasiasten van G4 zijn een week in Griekenland om hun geleerde kennis in praktijk te brengen.

Dag van de leraar

Leraren in het zonnetje op het Stedelijk Dalton Lyceum

07 oktober 2019
Algemeen

Afgelopen zaterdag 5 oktober was het officieel de 'Dag van de leraar.'
De 'Dag van de Leraar' valt in de Nationale Onderwijsweek en is bedoeld als een feestdag voor alle leraren in Nederland. Op deze dag wordt wereldwijd stilgestaan bij het belang van onderwijs.

Vandaag staan de docenten bij ons in het zonnetje!

Excursies 2019

Hebben ze hier ook Wi-Fi?

03 oktober 2019
Excursies

De excursies voor de examenleerlingen van de Kapteynweg zijn weer in volle gang. Over het algemeen lijkt het erop dat ze in ieder geval beter weer hebben (tenzij je het Nederland-programma doet). We wensen iedereen nog een goede terugreis toe en mooie herinneringen!

De bestemmingen waren dit jaar:

Nederland

Lissabon

Rome

Praag

Boedapest

Onderwijs
VWO
MAVO-HAVO
VMBO
ISK
Nieuws
Agenda
Over ons
Locaties
Vakanties
Leerling
Groep 7 & 8
Ouders
Contact
Organisatie
College van bestuur
Algemeen
Raad van Toezicht
Vacatures
Inloggen Magister

Copyright 2019 Stedelijk Dalton Lyceum - design Twin Creations - productie Acadia

Contact | Disclaimer | Privacy |