Dalton Vakcollege | Day for Change: leerlingen starten eigen bedrijf

Ook dit jaar zijn de leerlingen van het Dalton Vakcollege (afdeling Economie & Ondernemen - E&O) met het project Day for Change aan de slag. Het project duurt zes weken en er komen onderwerpen als wereldburgerschap, ondernemerschap en omgaan met geld aan de orde. Tijdens het project starten leerlingen met een microkrediet van Day for Change een eigen bedrijf. De winst die zij vervolgens maken, wordt ingezet om ‘inclusive finance’ projecten in ontwikkelingslanden te steunen. Leerlingen worden uitgedaagd om, met een microkrediet als startkapitaal, een kleine onderneming op te zetten en het startkapitaal te vermenigvuldigen. 

De leerlingen presenteren (pitchen) hun ondernemingsplan aan een ‘kredietcommissie’ met medewerkers van de Rabobank, een medewerker van Day for Change en de docenten op de afdeling. Nadat alle groepen hun bedrijfsplannen hebben gepresenteerd gaat de jury in beraad. Hierna wordt het microkrediet per groepje bekend gemaakt en ontvangen de leerlingen feedback. 

De leerlingen sluiten de Day for Change Actie af op een officiële wijze met een beoordeling en door hun bijdrage aan de actie te overhandigen aan een Day for Change medewerker. Ook kunnen ‘winnaars’ aangewezen worden, zoals het groepje met de hoogste opbrengst, het groepje met het duurzaamste/ creatiefste idee en/ of het groepje van de grootste doorzetters (ondanks tegenslagen toch doorgaan). Deze winnaars schrijven zich in voor de Day for Change Verkiezing.
Media
  • Day for a change