Het NOVA tienercollege

OPOD en SDL werken samen aan onderwijs van 10-14 jaar


Wellicht heeft u al via de media, de leerkracht van uw kind of andere kanalen vernomen dat er vanaf augustus 2018 een nieuwe school in Dordrecht verrijst: Het NOVA Tienercollege. Het NOVA Tienercollege is een school die zich richt op onderwijs aan leerlingen van 10-14 jaar. Dat betekent in feite dat de leerdoelen van groep 7 en 8 van de basisschool en klas 1 en 2 van de middelbare school centraal staan in het onderwijsproces. Er zijn al enkele tienerscholen in Nederland, echter is het nog een vrij nieuw concept.

Overstap vergemakkelijken

Veel kinderen vinden het spannend om naar de middelbare school te gaan. Het is toch een behoorlijke overstap: van een kleinschalige omgeving waar iedereen elkaar kent, naar een grote school, waar elk uur een bel gaat en elk uur een andere docent in de klas is. De meeste kinderen hebben na een paar maanden het ritme van de middelbare school wel te pakken. Er zijn echter ook kinderen die hier meer moeite mee hebben. Een van de voordelen van het NOVA Tienercollege is dat de overgang van groep 8 naar klas 1 rustiger opgebouwd wordt. Vanaf de start (feitelijk groep 7) hebben de leerlingen namelijk al te maken met docenten vanuit het Stedelijk Dalton Lyceum. In eerste instantie komen de docenten naar het NOVA Tienercollege toe, maar gaandeweg zullen de leerlingen ook regelmatig lessen volgen op de locaties Overkampweg en/of Kapteynweg. 

Deze locaties van het Stedelijk Dalton Lyceum bevinden zich op 4 minuten loopafstand van de hoofdlocatie van het NOVA Tienercollege, te weten locatie Eddingtonweg van de John F. Kennedyschool. Daar zal het NOVA Tienercollege in twee lokalen gehuisvest worden.
Doordat de overgang naar de middelbare school later plaatsvindt, wordt ook het eindadvies uitgesteld. Pas als het kind naar de derde klas van de middelbare school overstapt, wordt het eindadvies meegegeven.

Onderwijs volgens NOVA

Naast het 10-14-onderwijs, heeft het NOVA Tienercollege ook een eigen onderwijsconcept:
N: nieuwsgierig
O: onderzoekend
V: verantwoordelijk
A: ambitieus

Zo prikkelen we de nieuwsgierigheid van kinderen onder andere door projecten te doen met de Erasmus Universiteit Rotterdam en onze eigen vakoverstijgende NOVA-projecten uit te voeren. Leerlingen werken op het gebied van taal en rekenen op hun eigen niveau en krijgen instructie op maat. Verantwoordelijkheid voor het eigen leerproces en planning komen hier sterk naar voren. Met masterclasses die buiten de reguliere ‘vakken’ vallen, doen we een beroep op de ambitie en brede ontwikkeling van de leerlingen. Denk hierbij aan Spaans of Science.

Kinderen die zich aanmelden voor het NOVA Tienercollege zijn gemotiveerd om volgens het NOVA-concept te leren en te werken en willen de overgang van groep 8 naar de middelbare school rustig opbouwen. Ook krijgen deze kinderen vanuit hun huidige basisschool een voorlopig advies havo of vwo mee. In verband met de aantallen zal een selectieprocedure plaatsvinden. Na vier jaar op het NOVA Tienercollege stromen de leerlingen in principe uit naar een van de locaties van het Stedelijk Dalton Lyceum.

Meer informatie

Bent u of is uw kind nieuwsgierig geworden naar het NOVA Tienercollege? Kijk dan op onze website voor meer informatie. U kunt daar ook onze folder downloaden en zich aanmelden voor een van onze informatieavonden in maart en april.
www.nova-tienercollege.nl

Media
  • nova.jpg
  • nova 2.jpg