Vakcollege

 
 
Sector Economie

Tegenwoordig is ondernemen het toverwoord voor veel aantrekkelijke banen. Niet alleen is het heel hip om voor jezelf te beginnen, ook vragen veel werkgevers om een ondernemende instelling.Bij Economie & Ondernemen in leerjaar 3 start je met het nieuwe examenprogramma met de methode Mixed: zowel boeken als digitaal materiaal en heel veel praktijk! Je hebt verplichte onderdelen (profieldelen) en vrije keuze onderdelen (keuzedelen). In je derde jaar heb je 3 profieldelen en per halfjaar 2 keuzedelen. In je examenjaar (4e leerjaar) heb je 1 profieldeel en 2 keuzedelen.

Je profieldelen zijn:

1. Administratie: om goed te kunnen begrijpen hoe bedrijven en organisaties werken, moet je goed kunnen administreren: een heel precies en accuraat werkje. Je leert onder andere hoe je de boekhouding bijhoudt en hoe de formulierenstroom in een bedrijf werkt.

2. Commercieel: als je wilt dat je bedrijf succesvol is, zul je moeten verkopen. In het profieldeel commercieel leer je alles wat daar bij komt kijken. Hier leer je de retailformule en de bijbehorende marketinginstrumenten

3. Magazijn: Hoe worden goederen en producten bewaard en opgeslagen? Wat komt erbij kijken als je goederen aan klanten gaat versturen? Voorraad beheer, verpakken en verzenden, inventariseren en bestellen. Dat leer je allemaal bij Magazijn.

4. Secretarieel: Het ondersteunen van de diverse afdelingen en het verwerken van de administratie wordt door de secretariële afdeling gedaan. Er wordt aandacht besteedt aan zowel de frontoffice- als de backofficewerkzaamheden zoals postverzorging, agendabeheer, klanten en bezoekers ontvangen en het bedrijf presenteren.

Je mag vervolgens kiezen uit deze keuzedelen:

1. Office management: deze module is een verdieping van secretarieel en gaat dieper in op de complexere secretariële taken, waaronder het voeren van de personeelsadministratie, urenverantwoording, verwerken van facturen en declaraties.

2. Presentatie & styling: dit is een creatief onderdeel van Economie & Ondernemen. Je gaat etaleren, folders en logo’s ontwerpen, artikelpresentaties en commercials maken.

3. Ondernemen: bij dit keuzedeel ga je dieper in op het vormgeven van je bedrijf. Je leert een ondernemersplan maken met daarin een financieringsplan, diverse begrotingen en je leert hoe je de haalbaarheid van je plan kunt toetsen.

4. Webshop: bij een webshop is het belangrijk dat je weet wie je doelgroep is, hoe je daar je assortiment op afstemt en welke marktpositie je hebt (en ambieert). Je bedenkt een webshop met betalingsmogelijkheden, je onderzoekt welke marketinginstrumenten van toepassing zijn en je leert hoe met retouren om te gaan.

5. Vormgeving: aanvullend op webshop is het handig als je kunt vormgeven. Je leert een basis lay-out te maken voor een mediaproduct, waarbij je kleur-, beeldgebruik en typografie onderzoekt en toepast..

6. Mode & design: als je een retailonderneming (bijvoorbeeld een kledingwinkel) gaat beginnen, zul kennis moeten hebben ten aanzien van mode en design. Je leert o.a. producten en materialen herkennen en een stylingmap samen te stellen.

7. ICT: keuzedeel ICT helpt je voorstellen aan jouw klant te doen voor ICT-systemen en software. Je leert de onderdelen van hardware te demonteren en monteren en aansluiten, je kunt systemen en applicaties installeren en configureren en je kunt je klant adviseren over aan te schaffen ICT producten. 

Zoals je hebt gelezen is Economie & Ondernemen een zeer veelzijdig vak, waarbij alle facetten van het runnen van een bedrijf aan de orde komt. Ben je creatief dan kies je de creatieve keuzedelen. Ben je meer een Pietje Precies, dan ga je lekker met cijfers aan de gang. Ben je uitgesproken praktisch, dan is Magazijn of ICT meer jouw ding. Kortom, er zit voor iedereen wel iets in ons programma.

                                                        

 Welkom bij de afdeling Economie & Ondernemen bij het Stedelijk Dalton Vakcollege!