Vakcollege

 
 
Horeca, Bakkerij en Recreatie

Op de afdeling HBR worden de lessen in leerjaar 1 en 2 projectmatig aangeboden. Zo kan het zijn dat je bijvoorbeeld een high-tea moet organiseren voor een groep mensen. Eerst ga je theoretisch aan de slag door je te verdiepen in het onderwerp, daarna maak je recepturen, een inkooplijst, kostprijsberekeningen en een menukaart. Vervolgens ga je in de praktijk aan de slag door de gerechten zelf te bereiden in de bakkerij en de keuken. Uiteindelijk presenteer je jouw high-tea op een buffet met je menukaart. In leerjaar 1 en 2 maak je dus kennis met de sector Horeca Bakkerij & Recreatie, waarbij vaktheorie, ondernemend gedrag, beroepsvaardigheden, taal en rekenen voor een deel geïntegreerd zijn.

 

Mocht je door gaan op de afdeling HBR dan leer je in leerjaar 3 en 4 op een praktische manier koken, serveren (gastheerschap), brood-en banketbakken. Verder maak je kennis met aspecten uit het beroepenveld Recreatie. Hierbij kun je denken aan het leveren van een bijdrage bij recreatieve activiteiten zoals de catering rondom een evenement verzorgen, dan wel zorgen voor de juiste promotie hierbij.

 

Naast de algemene vakken krijg je vaktheorie en minimaal 14 uur per week aan beroepspecifieke praktijklessen. Zo leer je in de keuken de fijne kneepjes van het vak, waarbij je rouleert binnen de verschillende parties (afdelingen) van een keuken. Zo sta je bijvoorbeeld de ene keer de desserts te maken en een andere keer de biefstukken te bakken voor de gasten in ons schoolrestaurant. Als gastheer of gastvrouw zorg je ervoor dat de gasten in de watten gelegd worden. Je dekt de tafels netjes, serveert drankjes en gerechten en je rekent met hen af.

 

Uiteraard komt het voor dat we in de praktijk met thema’s werken.  Zo werken wij met seizoen- en streekproducten, bereiden we een kerstmenu of maken we een uitstapje naar de multiculturele keuken.

 

In onze mooie bakkerij bak je koekjes, hartig- en zoete broden, taarten en maak je seizoens-en streekproducten, zoals: pepernoten, kerstkransen en worstenbroodjes.

 

Zodra je het diploma HBR op zak hebt kun je doorstromen naar het MBO niveau 2 of 3.

               

Wil je een keer als gast ervaren hoe het er bij ons aan toe gaat?

Kom dan lunchen! reserverenstudentenrestaurant@davinci.nl

of bel 078-8905313 op maandag/ woensdag tussen 09:00- 10:00

Adres: Leerparkpromenade 400, 3312 KW Dordrecht