U bent hier:   Vakcollege > Leerlingen > Nieuwsarchief
  |  Inloggen

Details van het artikelDe eerste kennismakingsmiddagen zitten erop


Basisschoolleerlingen maken kennis met leerpark nieuwe stijl

DORDRECHT – Meer dan een week lang was de VMBO-locatie Vakcollege van het Stedelijk Dalton Lyceum gevuld met zeer geïnteresseerde leerlingen van de basisscholen in de Drechtsteden. Er is dit jaar veel interesse en al eerder kwamen leerlingen op eigen initiatief informatie vragen, door de nieuwe onderwijsaanpak die is ingezet. De positieve beoordeling van de inspectie na jaren van verbetertrajecten onder de vorige schoolleiding werd ook door de basisschoolleerkrachten en leerlingen herkend. De aanmelding voor de lesbezoekjes is dit jaar verdubbeld en de verwachting is dan ook dat met de nieuwe aanpak en positieve uitstraling ook de aanmeldingen zullen verdubbelen. Ook het initiatief van de school voor de mini-conferentie voor basisscholen werd enthousiast ontvangen. De locatie deed dit jaar al eerder goede zaken met het eerste topsportcontract voor leerlingen.

 

Niki Treurniet, docente en PR-commissie over de basisschoolbezoeken: “Het ging prima allemaal. In totaal 400 basisschoolleerlingen. We hebben bijna al ons personeel en leerlingen ingezet. Er werden vooral actieve lesjes geboden waarin de leerlingen veel zelf moesten doen, want dat is wat de school wil uitstralen: een school waar kinderen leren door te doen.” De insteek was: ‘beter iets te moeilijke lesjes dan veel te makkelijk’, want de kinderen moeten wel het idee hebben dat ze iets konden leren. Dat is gelukt, want de school kreeg veel enthousiaste reacties terug.

 

Bij Mens en Dienstverlening moesten de kinderen een uitnodigingskaart maken en popcorn. Bij Horeca Brood en Recreatie (HBR) moesten ze van fondant roosjes maken. Bij Zorg Welzijn nagels lakken, bij Nederlands zelf een verhaal schrijven, bij Maatschappijleer de rechtbank naspelen en bij Engels hebben ze de methode laten ondervinden. Bij wiskunde moesten ze via het assenstelsel en de juiste coördinaten bepaalde figuren tekenen. We willen ouders en basisschoolleerlingen graag laten zien hoe we met achterstanden omgaan, zoals bij rekenen en talen en daarvoor hebben we op 26 oktober ook een mini-conferentie gehouden waarbij alle basisschooldirectieleden en groep 7/8 docenten waren uitgenodigd. Hierin wilden we onder de aandacht brengen dat we de aansluiting PO-VO gaan verbeteren en voor de OPOD-scholen het Vakcollege met haar praktische aanpak aanbieden.

 

Rondleiders Ikrah Ntezicimpa en Lieke Hermsen uit 1A vonden het leuk om te helpen. Ikrah: “Ze waren heel goed aan het werk. Ze waren net als ons, dus je kon ze goed begrijpen.” Lieke: “Ze vroegen of je snel went aan de lokalen en de docenten. Ik legde uit dat de vakken leuk zijn en dat je soms in het ene vak beter bent dan het andere en dat je ook de ene docent leuker vindt dan de ander.”

Terug