U bent hier:   Start > Organisatie > Nieuws
  |  Inloggen

Details van het artikelRosalie Looijaard wint zilver


Essay nu online te lezen. De link staat onder het artikel.

Rosalie Looijaard (17), leerlinge in de vijfde klas vwo van het Stedelijk Dalton Lyceum, heeft een knappe prestatie neergezet door de zilveren plak te behalen bij de Internationale Filosofie Olympiade. De Olympiade vond dit jaar plaats op de Erasmus Universiteit in Rotterdam. Er waren 97 deelnemers uit 45 landen, waaronder Rusland, China en Amerika. Het thema was tolerantie. Rotterdam heeft een traditie hoog te houden wat tolerantie betreft: het is de stad waar de humanist Erasmus woonde en werkte, maar ook de stad waar John Locke en Pierre Bayle hun invloedrijke geschriften over tolerantie schreven.De deelnemers verbleven van 25 tot en met 28 mei vier dagen in Rotterdam. Naast de onvermijdelijke rondvaart door de havens van Rotterdam en de surrealistische  silent disco in het post-apocalyptische decor van het vroegere zwemparadijs Tropicana, ging de meeste tijd op aan serieuze zaken. De deelnemers kregen workshops in tolerantie en moesten op een filosofische scavenger hunt door Rotterdam. Maar het filosofische hoogtepunt was uiteraard de olympische strijd: het schrijven van een filosofisch essay in een andere taal dan je moedertaal. De deelnemers konden kiezen uit Frans, Duits, Engels en Spaans. En ze kregen vier uur de tijd.

Er waren vier pittige citaten van bekende filosofen die betrekking hadden op het thema tolerantie waar de deelnemers een keuze uit moesten maken. Rosalie koos voor het citaat van Martha Nussbaum:

Another problem with people who fail to examine themselves is that they often prove all too easily influenced. When a talented demagogue addressed the Athenians with moving rhetoric but bad arguments, they were all too ready to be swayed, without even examining the argument. (uit: Not for Profit: Why Democracy Need the Humanities (2010)

Op zondag 28 mei was de uitreiking. De Rotterdamse wethouder van onderwijs Hugo de Jonge sprak de zaal toe en reikte uiteindelijk de prijzen uit. Zilver voor Rosalie. Na de prijsuitreiking namen de deelnemers afscheid van elkaar in The Suicide Club. Met een fantastisch uitzicht over Rotterdam.


Lees hier het prijswinnende essay 'The devaluation of truth'.


Terug