U bent hier:   Start > Organisatie > Nieuws
  |  Inloggen

Details van het artikelEssay over Spinoza


Rosalie Looijaard (v5) wint prijs op de Nederlandse Filosofie Olympiade

Op vrijdag en zaterdag 20 en 21 januari werd voor de zesde keer de Nederlandse Filosofie Olympiade bij de ISVW (Internationale School voor de Wijsbegeerte) te Leusden georganiseerd., Op het prachtige landgoed van de ISVW, waar meer dan 80 leerlingen van 32 scholen tegen elkaar streden, schreef Rosalie Looijaard een prijswinnend essay over Spinoza. Zij mag nu Nederland vertegenwoordigen op de Internationale Filosofie Olympiade die dit jaar tijdens Hemelvaart in Rotterdam zal plaatsvinden. En om goed beslagen ten ijs te komen zal ze (als onderdeel van de prijs) begin april een intensieve training krijgen over het schrijven van essays.Op vrijdagavond werden de deelnemers onthaald met een bevlogen lezing van de feministische filosofe Rosi Braidotti. Don’t agonise, organise was de boodschap van haar verhaal. In deze tijden van populisme en simplisme moeten we niet zuur en boos bij de pakken neerzitten (‘agonise’),  maar juist een ‘wij’,  een front vormen (‘organise’). Zij pleitte voor weldenkendheid en diversiteit. Op zaterdag kregen de leerlingen een workshop van Braidotti, waar ze vooral met hen in gesprek ging over het dominante populistische denken. Daarnaast leerden leerlingen mediteren van Fransiscus Kusters in een workshop waar de Oosterse verlichting de Westerse ontmoette.
Maar centraal stond uiteraard de Olympiade en het schrijven van een filosofisch essay. Op zaterdagochtend moesten de leerlingen in drie uur een essay in het Engels schrijven naar aanleiding van een citaat van een filosoof. Maliki Fofana (v4) schreef een essay naar aanleiding van een citaat van de filosoof Kwame Anthony Appiah uit zijn net verschenen boek The Honour Code: How Moral Revolutions Happen: ‘It’s important to understand that while honor is an entitlement to respect – and shame comes when you lose that title – a person of honor cares first of all not about being respected but about being worthy of respect’. 
Rosalie schreef haar winnend essay over een citaat uit Spinoza’s Tractatus Theologico-Politicus: ‘The supreme mystery of despotism, its prop and stay, is to keep men in a state of deception, with the specious title of religion to cloak the fear by which they must be held in check, so that they will fight for their servitude as if for their salvation, and count it no shame, but the highest honour, to spend their blood and their lives for the glorification of one man’. Rosalie beaamde in een vurig betoog het gelijk van Spinoza. Zij pleitte in haar essay voor ‘critical thinking, openness, and listening’. En daarmee onderstreept ze de woorden die Braidotti de avond tevoren sprak: onderwerp je niet aan allerlei simplismen, maar blijf denken, stel je open voor en luister naar de ander!


Lees hier het prijswinnende esay!

Terug