U bent hier:   Start > Organisatie > Nieuws
  |  Inloggen

Details van het artikelDordts jongerendebat: scherp en met verve


op 5 maart in het theater van de Overkampweg

Op donderdag 5 maart vond in het theater van het Stedelijk Dalton Lyceum locatie Overkampweg het Dordts Jongerendebat plaats. Dit debat was georganiseerd door Koen van Dijk, in het kader van zijn profielwerkstuk ‘Jong &Politiek’.

Er werd gedebatteerd over een aantal stellingen die allen betrekking hebben op het vergroten van de betrokkenheid van jongeren bij de politiek:

 1. Jongeren moeten meer inspraak krijgen in de lokale politiek.

2. De jeugdraad in Dordrecht moet terug komen.

3. Er moet meer aandacht komen voor de lokale politiek op school.

4. Dordrecht moet aantrekkelijker worden voor jongeren.Er is met veel verve en respect gedebatteerd door jongeren en vertegenwoordigers van de gemeenteraad Dordrecht over bovenstaande stellingen. Het niveau van het debat was hoog: zowel bij de jongeren als de politici. Het debat was scherp, en er werd goed naar elkaar geluisterd.

Het  bleek dat de jongeren en de vertegenwoordigers uit de lokale politiek het roerend met elkaar eens waren: het antwoord op bovenstaande stellingen was een volmondig ja. De jongeren riepen de politiek op om op de jongeren af te stappen, de politici riepen de jongeren op om zich te organiseren en om aan te geven waar ze behoefte aan hadden.

Ook de rol van de school kwam aan bod: De gemeenteraadsleden wezen de jongeren en de scholen op de mogelijkheid van ‘De raad in de klas’. Gemeenteraadsleden komen tekst en uitleg geven aan scholieren op school.


De jongeren riepen de gemeente op om de voorzieningen die de stad heeft op cultureel gebied te behouden, en om de stad nog aantrekkelijker te maken:

- gratis toegang tot musea voor jongeren                               

- meer ondernemers ,

- meer studenten

Wethouder  Sleeking  en de gemeenteraadsleden waren  het eens met de wens van de jongeren. Wethouder Sleeking wees erop dat Dordrecht landelijk geen slecht figuur slaat op cultureel gebied, er is al veel verbeterd de laatste jaren in de stad. Hij pleit ervoor dat de cafés in de stad gedurende het hele jaar open zijn met  verwarmde terrassen.


Koen van Dijk kreeg een 10 voor zijn profielwerkstuk, een uitzonderlijke prestatie!
Terug