U bent hier:   Start > Organisatie > Nieuws
  |  Inloggen

Details van het artikelCKV’ers verdiepen zich in Dordtse kunsthistorie


op vrijdag 3 oktober tijdens hun bezoek aan de tentoonstelling in Teekengenootschap Pictura .

Welk kunstwerk is mooier: het schilderij uit de negentiende eeuw of de hedendaagse interpretatie ervan? Over die vraag en andere vragen bogen de havo-4 leerlingen van SDL Kapteynweg zich vrijdag 3 oktober tijdens hun bezoek aan de tentoonstelling 200 jaar koninkrijk – 200 jaar (schilder)kunst in Teekengenootschap Pictura .


Op de dag dat de oudste kunstenaarsvereniging haar 240-jarig bestaan vierde, keurden de leerlingen van het vak Culturele en Kunstzinnige Vorming (CKV) de kunstwerken van oude beroemde Picturanen en die van de hedendaagse leden. Soms kreeg het oorspronkelijke romantische schilderij de voorkeur – zoals Binnenhuis met vrouw en kind van Abraham van Strij en soms verkozen de scholieren van de Kapteynweg de hedendaagse interpretaties. Zo bewonderden zij in de Foyer het zelfgebouwde hangende zeilschip  van Theun Okkerse uit het schilderij Oevergezicht van Dreibholtz.


Het Stedelijk Dalton Lyceum wil met het vak CKV jongeren onder meer helpen bij het leren 'out-of-the-box' te denken, het ontdekken van materialen, het vormen van een eigen mening over kunst en het ontwikkelen van hun fantasie. Ook het overbrengen van (het Dordtse) erfgoed is een belangrijk uitgangspunt. De tentoonstelling 200 jaar koninkrijk – 200 jaar (schilder)kunst sloot daar mooi bij aan omdat de huidige leden van Pictura sterk uiteenlopende technieken, materialen en zienswijzen gebruikten bij hun vertaling van de schilderijen uit de romantiek.


Abraham van Strij, Johannes Christiaan Schotel en Johannes Rosierse waren de ‘helden’ van Pictura, maar de meeste leerlingen kenden deze beroemde schilders niet. Toch sprak de confrontatie tussen het werk van de negentiende eeuwse Picturanen – die werkten in de tijd van het ontstaan van het Koninkrijk der Nederlanden – en de hedendaagse leden veel jongeren wel aan. Ze vonden dat de huidige leden vaak een mooie brug hadden geslagen naar het verleden. Ook de kunststroming romantiek, waartoe de oude werken behoren, kon veel leerlingen wel bekoren. Een goed teken; de jongeren van nu vormen immers het kunstpubliek van de toekomst.

Terug