U bent hier:   Start > Organisatie > Nieuws
  |  Inloggen

Details van het artikelSophie ter Haar wint Profielwerkstuk Prijs


in competitie met Dordtse scholen tijdens Focus op Bèta

Op donderdag 10 april j.l vond de finale plaats van deze wedstrijd op het Johan de Witt-gymnasium.
Drie teams met examenleerlingen van het DevelsteinCollege, het Johan de Witt-gymnasium en het Stedelijk Dalton Lyceum streden voor een vakkundige jury om de prestigieuze ‘Profielwerkstuk Prijs’. De wedstrijd werd dit jaar voor het eerst georganiseerd vanuit het project ‘Focus op Bèta’,  waarin middelbare scholen in Dordrecht en Zwijndrecht en Duurzaamheidscentrum Weizigt samenwerken om jongeren te interesseren voor het bèta-onderwijs.
De drie scholen nomineerden elk een bèta-profielwerkstuk dat op onderwerp, kwaliteit en diepgang in aanmerking kwam voor de Profielwerkstuk Prijs. Op het Johan de Witt Gymnasium vond donderdag 10 april jl. de finale plaats.

Vijf vwo-leerlingen presenteerden hun werkstuk voor jury en publiek:
• Nienke van Velzen en Romy Bezemer namens het Johan de Witt-gymnasium met het werkstuk ‘Niertransplantatie - Is er voor mij een nier?’.
• Romano Groeneveld en Tim Buckers namens het DevelsteinCollege met het werkstuk ‘De deeltjesversneller’.
• Sophie ter Haar namens het Stedelijk Dalton Lyceum met het werkstuk ‘De eradicatie van Helicobacter pylori bij patiënten met Immuun Trombocytopenie’.

Sophie ter Haar werd uitgeroepen tot winnaar. De jury, bestaande uit Arie de Bruin (emeritus-hoogleraar TU Delft), Coert Metz (research & development engineer) en Michiel Baas (werkzaam op het gebied van nano-mechanica) was onder de indruk van het niveau van alle werkstukken: “Jullie hebben oprechte, goede en slimme pogingen ondernomen om iets van de ingewikkelde buitenwereld te begrijpen”.

De deelnemende scholen zijn voornemens de profielwerkstukwedstrijd ook de komende jaren te organiseren. “Deze wedstrijd is voor examenleerlingen een mooie afronding van de vakoverstijgende bètaprojecten die wij voor meerdere leerjaren organiseren. Daarnaast zien wij elk schooljaar profielwerkstukken voorbij komen waarvan de kwaliteit zó goed is, dat wij vinden dat wij daar aandacht aan moeten besteden. Deelname aan deze wedstrijd is voor die leerlingen een mooie bekroning op hun werk,” licht een woordvoerder namens de projectgroep toe.
Terug