U bent hier:   Overkampweg > Ouders > Nieuwsarchief
  |  Inloggen

Details van het artikelNationale Filosofie Olympiade


Rosalie en Maliki denken grenzeloos...

Op vrijdag en zaterdag 26 en 27 januari werd voor de zevende keer de Nationale Filosofie Olympiade bij de ISVW (Internationale School voor de Wijsbegeerte) te Leusden georganiseerd., Op het prachtige landgoed van de ISVW, waar meer dan 79 leerlingen van 29 scholen tegen elkaar streden, probeerden Rosalie Looijaard (v6) en Maliki Fofana (v5) de eer van het Stedelijk Dalton Lyceum hoog te houden.
Bij aankomst op vrijdagavond werden de deelnemers onthaald met een bevlogen lezing van de Amerikaanse filosoof Douglas L. Berger: Philosophy’s borders? How modern western thinkers have regarded Asian traditons. Hij viel het zogenaamde eurocentrisme in de westerse filosofie aan. Filosofie was volgens hem geen Griekse uitvinding. Wanneer je dat gelooft, geloof je eerder in een Griekse mythe. Hij pleitte voor een ruimere opvatting van filosofie, waarbij ook denktradities uit andere continenten zoals Azië, Amerika en Afrika zijn inbegrepen. En hij promootte en passant de nieuwe bachelor van de Universiteit van Leiden: Philosophy, global and comparative perspectives. De openingslezing zette de toon voor deze Olympiade met als thema: denken zonder grenzen.  
Maar centraal stond uiteraard de Olympiade en het schrijven van een filosofisch essay. Op zaterdagochtend schreven de leerlingen in drie uur een essay in het Engels naar aanleiding van een citaat van een filosoof. Één van de meest gekozen citaten kwam van de filosoof Spinoza waarin deze beweerde dat de vrije mens zich niet laat leiden door de angst voor de dood, maar zich wel laat dicteren door de rede. 
En hoewel Rosalie en Maliki dit keer helaas niet in de prijzen vielen, hebben ze wel een weekend lang grenzeloos kunnen denken.

Terug