U bent hier:   Overkampweg > Ouders > Nieuwsarchief
  |  Inloggen

Details van het artikelGymnasium zaken...


Een excursie met de vierde klas en een vertaalwedstrijd.
Gymnasium 4 excursie  Amsterdam


Donderdag 22 november zijn de leerlingen van 4 gym met hun docenten Klassieke talen  (mw. De Hoon en mw. Weijzen) naar Amsterdam gereisd voor de jaarlijkse excursie naar het Allard Pierson Museum.

Daar werd de groep in tweeën gesplitst en elke groep kreeg een rondleiding door het museum onder leiding van resp. een archeoloog en kunsthistoricus.. Hoogtepunt is altijd de gipsenzolder, waar een zeer interessante, voor leerlingen goed te volgen uiteenzetting werd gegeven over de ontwikkeling van de beeldhouwkunst. Verder werd er een toelichting gegeven op een paar van de belangrijkste bezienswaardigheden elders in het museum.

Het Allard Pierson Museum is een museum in traditionele zin,  met vitrines en korte toelichtingen bij de voorwerpen. Het is het werkterrein van archeologen en (kunst)historici van de Universiteit van Amsterdam. Toch is het, onder meer dankzij de enthousiaste uitleg van de rondleiders, een heel aardige manier om leerlingen eens met “echte” resten van het verleden in aanraking te brengen.

En zoals dat bij een klassieke excursie meestal het geval is, kregen de leerlingen vervolgens nog tijd  om de stad te verkennen.

Juvenes translatores

Dinsdag 27 november is er is alle landen van de EU weer driftig vertaald in het kader van de vertaalwedstrijd Juvenes Translatores. Alleen een klein groepje  uit een specifiek geboortejaar mag hier elk jaar aan deelnemen. Deelnemers bepalen zelf welke talencombinatie ze te lijf willen gaan. Voor het Stedelijk Dalton Lyceum leverde dat de combinaties Frans-Nederlands en Engels- Nederlands op. Eind januari zal duidelijk zijn of wij een eerste prijswinnaar of een gedeelde tweede prijswinnaar in ons midden hebben gehad.

Nikki     

 

Terug