Maatschappelijke stage

 
 
Maatschappelijke stage in Bodzewo
Tijdens de excursieweek vond de vierde maatschappelijke stage in kindertehuis Bodzewo in Polen plaats. Van 20 tot 25 mei werden 25 leerlingen uit vwo 4 hartelijk ontvangen door het kindertehuis.
Vier dagen lang bestond het ochtendprogramma voor de Nederlandse leerlingen uit hard werken. Er is een waterleiding naar een kas (gebouwd tijdens de stage van 2009-2010) aangelegd, de tuin is opgeknapt, er is gekookt voor ruim 80 man en negen Poolse kinderen hebben een nieuw bed gekregen.
Afgezien van fysiek werk is er ook veel contact geweest met de Poolse weeskinderen, velen van wie hun ouders door alcohol niet in staat zijn voor hen te zorgen. Dat contact, gestimuleerd door een gemengde groep kinderen die zich bezig hield met zang en dans, vond voornamelijk plaats in de middaguren, waar er tijd was voor recreatie.
Dat we dit jaar kampeerden op het terrein van het kindertehuis betekende een extra stimulans voor het contact tussen de kinderen. Alle voorbereide klussen zijn succesvol afgerond maar het was vooral het samenzijn dat ons op vrijdag met een bezwaard gevoel de bus deed instappen.

Lees ook het aangrijpende verslag van R. Passchier over de 'parallel-groep' in Dom Dziecka Droga.