Nieuws

 
 

Jaimy en Daisy op de William Morris Sixth Form, London

Wij zijn Jaimy Arts en Daisy Korrubel en zitten in mavo 4. Vorig jaar hebben wij beiden ons Anglia certificate behaald nadat we twee en een half jaar extra Daltonuren Anglia gevolgd hadden. Mede daardoor kwamen we op het idee om de mogelijkheid te onderzoeken of je na de mavo naar een Engelse Sixth Form (een soort bovenbouwschool) mocht gaan. We hebben dhr. Jongejans opgezocht die zijn contacten gebruikt heeft om uit te zoeken of dat mogelijk was. Al vrij snel hoorden wij dat dit van de London Education Board mocht. Dit betekent dat je met een mavo diploma, afhankelijk van wat je wilt gaan studeren, 3 of vier vakken moet volgen waarin je examen moet doen op A-level niveau. Met 3 of 4 behaalde A-levels (1-2 jaar), mag je naar elke universiteit in de wereld (op het vakgebied van je A-levels).

       

Om te kijken of we dit wel wilden en konden heeft dhr. Jongejans geregeld dat we een dagje mochten meelopen op de William Morris Sixth Form in Londen. 
Op dinsdag 15 maart was het zo ver. We gingen met allebei onze ouders naar Hoek van Holland en hebben de veerboot naar Harwich genomen. Deze kenden we van onze Cambridge reis. We hadden een mooie tweepersoons hut en het ging allemaal heel snel.       
Eenmaal in Harwich belde de douane eerst met dhr. Jimkes, die met de tweede klas Bilingual Education in Londen was voor een week. Nadat we door de douane heen waren (…..zucht) moesten we even wachten op de trein naar Londen. Op liverpool street station in Londen stond dhr. Jimkes ons op te wachten. We gingen naar onze hostel en daarna deden we mee met het 2e klas programma.
De volgende ochtend bracht dhr. Jimkes ons naar William Morris waar de directeur dhr. Paul Smith ons ontving en we de vakken scheikunde, natuurkunde, wiskunde en Business studies volgden.
De William Morris is een bijzondere school in een oud gebouw waar naast Engels 71 talen gesproken worden. De docenten en leerlingen vonden het leuk ons op te vangen en mee te nemen. Er werden gelukkig geen schooluniformen gedragen. 
Wat ons op viel aan het onderwijs was dat het heel anders was dan bij ons. Het is erg examenvraag gericht; de docenten gaan anders met de (wat oudere) leerlingen om en worden bij hun voornaam genoemd en er was veel aandacht voor de leerstof.  Ordeproblemen zie je op William Morris niet.
Het Engels was in de lessen die we volgenden geen probleem. We konden het goed volgen (mede dankzij onze Anglia opleiding en de Engelse lessen). Voor ons is een Sixth Form dus misschien wel een optie, als we onze mavo examen hebben behaald. Wij gaan er in ieder geval met onze ouders over praten want we weten nu wat het is.
Aan het einde van de dag stond dhr. Jimkes op ons te wachten en hebben we een leuke wandeling gemaakt naar het hostel toe. We belden nog even met dhr. Jongejans om te vertellen hoe het was gegaan. De donderdag en vrijdag hebben we het tweede klas programma mee gelopen en dat was ook leuk. We hebben o.a.  de musical Thriller bijgewoond en mee gaan shoppen. Op zaterdagochtend om 06.20 uur stonden we met de bus en de BE groep weer in Dordrecht.
Het is fijn dat het SDL ons deze kans gegeven heeft. Het maakt voor ons de keuze tussen havo en Sixth Form wel moeilijker, maar wat we ook kiezen het was een fantastische ervaring.

1HV3 Londentrip maart 2016

Het was droog (!!) en heel gezellig met de leerlingen. We hebben veel gelopen, gezien, gereisd met de Underground en natuurlijk geshopt. Veel gelachen en soms gemopperd over zere voeten of n volle blaas ;-) De term  'rush hour' heeft een nieuwe dimensie gekregen ( haringen in een tonnetje waren we !) en ook ' Mind the gap' heeft iedereen keurig onthouden.
Vooral hebben ze (meer dan de voorgaande jaren)  Engels gesproken.
Volgend jaar zijn het volleerde commuters en kunnen ze er een week tegenaan.


     


Anglia on the move

De tweedejaars Anglia groep is een dag (11 maart) in Cambridge geweest. Naast het bezoeken van een college is ook het Science Centre bezocht waar veel experimenten werden gedaan, waaronder het gebruiken van een ‘hover board’. De excursie was zeer succesvol en ook de twee nachten op de boot (Hoek van Holland – Harwich) waren erg gezellig.


   


Cambridge Certificaten uitgereikt

Op dinsdag 3 november kregen de leerlingen die tweetalig havo-onderwijs volgen, hun Cambridge-certificaat. De school is heel trots op deze leerlingen, die laten zien dat je op de Kapteynweg je talent echt kunt ontwikkelen!


         


Eerste lichting op Anglia Stream 'afgestudeerd'

Donderdagavond 28 oktober was de eerste uitreiking van leerlingen die een Anglia-examen behaalden en niet in de tweetalige havo klassen van de Kapteynweglocatie van het SDL zitten. Deze mavo- en havo-leerlingen hebben buiten hun reguliere lessen om in de Daltonuren extra Engels gehad en extreem goed gepresteerd. De Kapteynweg heeft reguliere tweetalige havo-klassen waarin leerlingen vijf vakken in het Engels aangeboden krijgen. Voor leerlingen die dat te zwaar vinden of op de mavo-afdeling van de Kapteynweg zitten, is er de Anglia Stream. Deze leerlingen volgen versterkt talenonderwijs Engels dat vormgegeven wordt door native speaker Emine Topal. Bijzonder aan deze groep leerlingen is dat zij zelf de school drie jaar geleden gevraagd hebben dit vorm te geven. Omdat de locatie de slogan 'Ontwikkel je talent op de Kapteynweg' hoog in het vaandel heeft, is de school ingegaan op de vraag van leerlingen en hebben de leerlingen drie jaar lang hard gewerkt en zijn ze allen voor het Anglia-examen geslaagd. Naast de succesvolle KunstXtra- en SportXtra-klassen en de tweetalige havo-klassen onstond zo de Anglia stream. Locatiedirecteur Louis Jongejans: "Deze gedreven leerlingen laten zien wat talentontwikkeling op de Kapteynweg is. De scores zijn zo hoog dat de leerlingen tweetalige vwo-leerlingen van andere scholen in het land achter zich hebben gelaten. Meer dan 95% van de leerlingen hebben hun diploma met 'distinction' gehaald. Dat is het hoogst mogelijke niveau. Bovendien zijn alle leerlingen geslaagd met als minimale score 'merit' en hebben twee leerlingen de hoogste landelijke score ( gemiddeld) behaald". De Kapteynweg van het SDL laat daarmee zien wat talentontwikkeling inhoudt en is dan ook erg trots op de leerlingen. De locatiedirecteur sloot de diploma-uitreking daarom terecht af met de woorden: "before you stands a proud man". De school is dan ook apetrots op haar Anglia leerlingen!