U bent hier:   Kapteynweg > Onze school > Nieuwsarchief
  |  Inloggen

Details van het artikel3M blijkt dreamteam op debattoernooi


VMBO Debattoernooi 2016

Ieder jaar leert 3M debatteren en wordt er een debatgroep gevormd waar één of twee teams uit ontstaan. Dit jaar hadden we één team. Sinds november vorig jaar oefenen en trainen ze eenmaal per week om te verbeteren. Er wordt toegewerkt naar het VMBO Debattoernooi.

Vrijdag 11 maart is het team naar Purmerend afgereisd voor het VMBO Debattoernooi 2016. Dit is een landelijke wedstrijd. In totaal deden er dit jaar 40 teams mee. 
Onze 6 debaters waren Danté Voogt, Emre Hoogduijn, Merel Seepers, Thom Roelofs, Fay Suijckerbuijck en Camilla Ritmeester. Manuela Makarevic was helaas verhinderd wegens de Cambridge-reis die ongelukkigerwijze op dezelfde dag viel.


     


Er werd gedebatteerd over de volgende stellingen:

- Mannelijke leraren moeten een bonus krijgen voor het werken op een basisschool
-  Als je vlucht voor armoede moet je ook in Nederland kunnen blijven
- Iedereen in Nederland moet een dubbele (of meervoudige) nationaliteit kunnen hebben
- Reclame voor alcoholhoudende dranken moet worden verboden

Voor het VMBO Debattoernooi geldt dat drie van de vier bovenstaande stellingen worden gebruikt tijdens twee van de drie debatrondes én tijdens het finaledebat. Daarnaast is er nog één debatronde met een improvisatiestelling. De volgorde van de stellingen en welke school voor- of tegenstander is, blijft geheim tot kort voor iedere debatronde. 


Om 13.00 uur was de start van het programma. De teamindeling en de eerste stelling werden bekend gemaakt. De eerste stelling was: “Reclame voor alcoholhoudende dranken moet worden verboden.” We hadden waardige tegenstanders en deze eerste ronde werd, helaas, nipt verloren. 
Snel naar de aula voor de bekendmaking van de volgende stelling. In de eerste ronde waren wij voor en dat houdt in dat je de tweede ronde tegen de stelling bent. De stelling luidde: “Mannelijke leraren moeten een bonus krijgen voor het werken op een basisschool.” De debaters gingen helemaal los, gebruikmakend van de feedback die ze van de jury na ronde een hadden gekregen. Dat resulteerde in een spannend debat, waarin ons team bijna alle argumenten van het andere team goed weerlegde. De jury wees dan ook het Stedelijk Dalton Lyceum aan als winnaar.
De derde ronde is een improvisatieronde. Alle debaters krijgen op hetzelfde moment de stelling te horen en moeten in 20 minuten tijd, zonder hulp van docenten, supporters en zonder internet, de argumenten bedenken en de opzetbeurt en de conclusiebeurt schrijven. Dit vergt kennis, inzicht, flexibiliteit en durf. 
Na de goede feedback van ronde een en twee én de roes van de overwinning in de vorige ronde, hadden onze debaters er alle vertrouwen in. Ik moet eerlijk zeggen dat ik de leerlingen boven zichzelf heb zien uitstijgen. Ze waren goed, heel goed. Strakke opzetbeurt, goede argumenten, teamwork, elkaar versterken, weerleggen van de argumenten van de tegenstanders en een strakke, goed weergegeven conclusiefase. Wat was ik trots op ze. Deze ronde ging wederom naar ons team. Twee gewonnen, één verloren. Wel veel punten. Uiteindelijk zaten we niet in de finale, maar na de puntenuitslag die maandag online stond, ben ik ervan overtuigd dat we met deze ploeg goud in handen hebben: we zijn gedeelde derde geworden. Volgend jaar gaan we met twee teams naar het toernooi: een 3M-team en dit Dreamteam.
(Een hele trotse) mevrouw Souër


Terug