U bent hier:   Kapteynweg > Onze school > Nieuwsarchief
  |  Inloggen

Details van het artikelLeerling ontmoet kunstenaar bij DordtYart


Een oude scheepswerf vol kunstobjecten en werkende kunstenaars.

Dat hadden de scholieren van het Stedelijk Dalton Lyceum – locatie Kapteynweg – niet eerder gezien. Op de CKV-introductiedag op donderdag 11 september kwamen tientallen havo-4-leerlingen op het terrein van DordtYart voor het eerst in aanraking met een onbekende wereld van hedendaagse kunst.


Wie scholieren warm wil krijgen voor kunst en cultuur, moet origineel en uitdagend zijn. Daarom zocht het Stedelijk Dalton Lyceum voor de introductie van het vak Culturele Kunstzinnige Vorming (CKV) de samenwerking met DordtYart. Een centrum voor hedendaagse kunst op een unieke locatie in een markant gebouw met nationale en internationale kunstenaars die op locatie werken. Hier kregen de scholieren onder meer rondleidingen en kleine workshops van bevlogen kunstenaars die zeer vernieuwend werken en daar graag iets meer over wilden vertellen en laten zien. De leerlingen kregen een gevarieerd programma voorgeschoteld met onder meer een introductie van het vak, een kunst- en cultuurquiz, een rondleiding door DordtYart en een ontmoeting met een kunstenaar. Daarnaast stelden ze hun eigen kunstautobiografie samen, maakten ze een beeldverhaal à La Tapisserie de Bayeux over de toekomst en zochten ze in het centrum van Dordrecht geschilderde en getekende plekken op om daar vervolgens nieuwe kunstwerkjes bij te maken. Leerlingen ontdekten nieuwe talenten bij zichzelf en kwamen met originele gedichten, verhalen, foto’s en filmpjes terug.

Het vak CKV wil leerlingen aanzetten tot inspiratie, 'out-of-the-box' denken, het willen maken van mooie dingen, het ontdekken van materialen, het vormen van een eigen mening over kunst en het ontwikkelen van fantasie. Kunst en cultuur hebben immers een grote invloed op de persoonlijke ontwikkeling van jongeren. Dankzij CKV komen jongeren in aanraking met alle disciplines uit de kunst: muziek, theater, dans, design, architectuur en beeldende kunst. Kunst moet niet alleen leerzaam zijn, het mag ook leuk, nieuw en uitdagend zijn. Daarom werkt het Stedelijk Dalton Lyceum samen met culturele instellingen en kunstenaars. Het onderwijs kan niet zonder de culturele vorming die jongeren stimuleert na te denken over de wereld. Ook de culturele instellingen profiteren: leerlingen zijn immers het publiek van de toekomst.
Terug